top of page

Závislost na inkoustu: Psychologie tetování


Proč jedno tak často vede ke druhému?

Mohou se lidé opravdu stát závislými na tetováních? To záleží na tom, jak definujeme „závislost“. V přísném lékařském smyslu může být to, co běžně nazýváme „závislostí na tetování“, spíše vášní. Pokud však rozšíříme náš pohled na to, co představuje závislost, pak existuje několik faktorů, které by mohly přispět k tetovací závislosti.


Endorfiny

Tyto přírodní látky proti bolesti pocházejí z mozku a jsou uvolňovány k boji proti bolesti, kterou cítíte z jehly tetovacího strojku. Endorfiny jsou velmi silné. Vzpomeňte na přirozené pocity, které mohou přijít po fyzické námaze nebo orgasmu. Někteří lidé jdou pro další tetování tetování, aby znovu získali ten pocit.


Adrenalin

V rámci reakce typu „bojuj nebo uteč“ se adrenalin uvolňuje z nervového systému v reakci na bolest. Někteří „adrenalinoví feťáci“ by mohli dostat tetování pro nával adrenalinu, který cítí, podobně jako jiní vyskakují z letadel s velkým kusem nylonu připevněného k jejich zádům.


Sebevyjádření

Většina nadšenců tetování považuje tetování za způsob, jak se vyjádřit. Někteří lidé však mají potíže s psaním a veřejným vystupováním, a proto se vyjadřování jejich identity prostřednictvím vizuálního média stává důležitou součástí jejich slovní zásoby. Pro ně může být tetování jediným médiem, jak se cítit pohodlně a ukázat světu, kým skutečně jsou.


Umělecká svoboda

Tato forma modifikace těla je často považována za uměleckou formu s příjemcem tetování jako umělcem, i když skutečné tetování nakreslil profesionál. Je známo, že sochaři, malíři a jiní umělci projevují známky své závislosti na uměleckých formách, takže není divu, že to mohou dělat umělci i s tetováním.


Tetovací kultura

Někteří nadšenci tetování se mohou cítit spojeni s prosperující subkulturou tetování, zejména pokud se cítí vyloučeni z větší komunity, a mohou toužit po pocitu sounáležitosti a pout vytvořených prostřednictvím sdílených zkušeností.


Všechny tyto faktory jistě napodobují závislost, ale musíme vzít v úvahu důsledky skutečné závislosti. Jednotlivec se cítí nucen se zapojit do chování, zanedbává pravidelné, nezbytné aspekty každodenního života, jako je práce, rodina nebo dokonce zdraví. V tomto ohledu se vášeň pro tetování liší od konvenčních závislostí.


Není nic špatného na tom, že si užíváte endorfiny, které mohou přijít s tetováním, a dostat víc tetování není za co stydět, pokud nezasahují do vašeho každodenního života. Tak jděte do toho a napusťte inkoust do svého srdce!


Autor: I.Shturm


0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Tetování

Tetování je způsob tělesné modifikace, který se vytváří umístěním barviv, inkoustu nebo pigmentu do dermis kůže. Vytvoření tohoto designu mů

bottom of page