top of page

Význam tetování srdce

Tetování ve tvaru srdce je vždy spojeno s emocemi a pocity. Od starověku toto znamení označovalo buď "lásku", nebo samotný lidský orgán — zdroj duševních impulzů.


Dnes je srdce jednoduché podle obrysů, ale okamžitě rozpoznatelné logo milosrdenství, dobra, osudové lásky, zdraví.


Tetování srdce význam


Nejstarší obrazy symbolu pocházejí ze starořecké éry. Tehdy byl zosobněn bohem vinařství, o svátcích na počest Dionýse kněží zdobily hlavy zlatými věnci z listů břečťanu, které mají obrysy srdce. Toto znamení u Etrusků symbolizovalo milostné pouto, pokračování rodu a rodinné hodnoty. Během svatebních akcí novomanželé dostali šperky ve formě srdcí a přáli si šťastné manželství.


Ve francouzských rukopisech pocházejících ze 13.století byly nalezeny symboly srdce, které mají přímý vztah k pocitu lásky, srdeční náklonnosti. Zároveň začaly získávat popularitu v zemích Evropy a téma lásky patřilo k nejvyhledávanějším. Nevěry a zrady byly zobrazeny v tetování kresbami zlomeného, zraněného nebo propíchnutého srdce a šťastní milenci zvěčnili pocity tkanými srdíčky.


Později se symbol srdce, vyobrazený společně s církevními symboly - kříži, anděly, nymbou, začal spojovat s náboženskou oddaností, čistotou víry v Boha. V křesťanské mytologii se podle legendy lidské srdce váží na váhy po smrti a rozhoduje o tom, jak čisté a lehké byly myšlenky zesnulého.


V 16. století se objevily hrací karty, jejichž barvy se používají dodnes. Název "Cœurs"[kœʀ] v překladu z francouzštiny znamená "srdce", takže obraz byl proveden odpovídajícím způsobem. Tetování s červeným srdíčkem dělali milovníci hazardních her, často potulní umělci a cirkusoví kouzelníci zdobili těla kartovou symbolikou.


V dnešním světě tetování se stylizovaným obrázkem srdce znamená lásku, vášeň, náklonnost a věrnost. Není neobvyklé, že se na tělech zamilovaných objevují párové kresby, které obsahují iniciály, které jsou kombinovány s obrazem klíčů a zámků, barev, stužek s motty, sliby.


Realistický obrázek srdce, jako tetování volí jako znamení silného životního motoru, protože skutečný lidský orgán snadno pumpuje velké množství krve nonstop. Okřídlená silueta je oblíbená u představitelů různých subkultur, milovníků svobody ducha - motorkářů, hippies.


Význam tetování srdce pro ženy


Romantičnost povahy, touha po lásce, sny o silných pocitech - tento význam je vložen do tetování ve formě srdce. Dámy si vybírají elegantní malé vzory, které lze snadno zakrýt oblečením. Lakonické obrázky jsou umístěny na prstech, zápěstích, kotnících, nohou, obrysech naplněných složitými vzory nebo jemnými slovy.


Dívky, které jsou spojeny rodinnými nebo milostnými vztahy, často vybírají symbolické tetování, kde jsou iniciály majitelky a jejího milence krásně tkané do výkresu. Pro mnohé to jsou pamětní známky vyobrazené na počest osudového setkání, zamilovanosti která přerostla v silné vazby.


Význam tetování srdce pro muže


Muži si vybírají diskrétní barevné řešení a nutně mají skrytý význam obrazu srdce. Často existují tetování, které obsahují nápis. Může to být jméno blízkého člověka, hluboký citát v latině, oblíbená fráze. Prvky tetování mohou naznačovat záliby a preference majitele, například, cestovatele spojují srdeční symbol s vlajkou oblíbené země, námořníci — s kotvou, hudebníci — se sluchátky.


Jako znamení silného a pevného charakteru, neochvějného dodržování zásad, si muži volí černobílé grafické tetování zobrazující anatomicky realistické srdce v podobě motoru, granátu nebo hodinového strojku. O rozhodné morálce, vášnivé přirozenosti mluví kresby srdce obepnuté řetězy. Často okovy označují silné milostné pouto, oddanost a věrnost, které je majitel ochoten ukázat všem.


Význam tetování zlomené srdce


Silné emoce, připomínající fyzickou bolest, označují tetování s krvácejícím, zraněným nebo propíchnutým srdcem. Takové kresby jsou vytvářeny jako připomínka zrady, zklamání v milované osobě, ztráty citů nebo víry. Tetování srdce rozdělené na polovinu v tmavých odstínech je vybráno jako znamení smutku, na památku zemřelých blízkých.


Srdce rozbité na kousky, rozpadající se na kousky - takové tetování preferují lidé, kteří ztratili schopnost milovat. Často se jedná o jemné citlivé povahy, které zažily partnerovu nevěru, podvedly se a nechtějí navázat nový vztah. Mučivé milostné utrpení je zobrazováno v podobě dýk, nožů, šípů, ostnatého drátu, způsobujících srdeční rány.


Mentální trápení, zrozené z neopětovaných pocitů, se odráží v tetování se srdcem zašitým drsnými švy. Stejný význam mají kresby, ve kterých srdce hoří v ohni, taví se jako svíčka z tepla, krvácí ve velkých kapkách nebo se rozpadá na dvě poloviny jako prasklý krystal.


0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page