top of page

Význam tetování čápa nebo čápů


Tetování čápa je v dnešním umění malování na tělo zcela běžné. Můžete se s ním setkat samozřejmě mnohem méně často než s mnoha jinými ptáky. To však nesnižuje jeho symboliku a význam pro ty, kteří mu přesto dali přednost.


Význam tetování čápa

Tento obrázek lze nalézt na mnoha kontinentech. Tak široká distribuce je způsobena skutečností, že tento zástupce pernaté rodiny je mezi mnoha národnostmi velmi populární. Fotografie tetování čápů, zveřejněné v katalozích moderních tatérů, potvrzují skutečnost univerzálnosti tohoto obrázku.


Udělat si tetování s tímto symbolem znamená vybrat si jako talisman svobodného a majestátního ptáka. Interpretace kresby jako tetování je zakořeněna v přírodě a charakteristických rysech samotných ptáků.


Čápi se živí chladnokrevnými zvířaty, jako jsou hadi a žáby, a proto se jim připisují magické vlastnosti a schopnost chránit člověka před zlými duchy. Pták staví hnízda na střechách domů, čímž chrání pohodu obyvatel.


V mytologii starověkého Řecka a starověkého Říma je čáp společníkem bohyně Héry, která vystupuje jako patronka mateřství a identifikuje ženskou sílu. Právě od té doby ožilo přesvědčení, že čápi přinášejí děti.


V náboženství křesťanů se čáp choval jako předmět čistoty a nevinnosti. Proces, kdy čáp zvedne zobák k nebi a vydává charakteristické zvuky, uvažovali o přečtení modlitby a obrácení se k Bohu. Církevní ministři ho považovali za jakýsi dirigent mezi Božím synem a obyčejnými laiky.


Východoevropská kultura přisuzuje čápům trochu jiné vlastnosti. Tito ptáci považovali za poutníky, kteří odpouštějí lidem hříchy a každoročně navštěvují svatá místa.


Náčrt tetování čápa pro taoisty je symbolem meditace a míru. Jeho schopnost čekat na svou kořist stojící na jedné noze považovali za nejvyšší umění. Pro představitele starověkých kultur působil čáp jako prototyp věrnosti dětí. Existoval dokonce „čapí zákon“, který zavazoval dospělé děti, aby se staraly o své staré rodiče. Proto je pták v tetování na hrudi symbolem šťastného a pohodlného stáří.


Moderní interpretace

Tetování čápa marabu, zvláště velký zástupce rodiny, začalo získávat svou popularitu. Připisují se mu magické schopnosti a obdařily ho nebývalou mocí. Věřilo se, že jsou schopni sníst člověka. Tato skutečnost sloužila k tomu, aby kresba měla následující význam: chodit „po hlavách“, aby dosáhli svých cílů.


Navzdory tomu lze půvabné a velkolepé tetování čápa interpretovat takto:

  • život;

  • mateřství;

  • štěstí;

  • zdraví;

  • dlouhověkost;

  • bohatství, duchovní i materiální.

Tetování čápa s dítětem je možná nejoblíbenější ze stávajících obrázků ptáka. Svědčí o začátku nového života a příležitostech, které se pouze očekávají. Odstranění tetování s podobnou interpretací je extrémně vzácné. Lidé, kteří preferují tento vzor, ​​jsou si zpravidla jisti svou volbou.


Náčrt tetování čáp


Fotky tetování čápa


0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page